Att våga – och tillfredsställelsen efteråt

Idag tänker jag på teater. Ordets makt, blickens styrka och kroppsspåkets avslöjande. Inom teater får man använda alla dessa på ett sätt som avslöjar vad man menar så att publiken får det budskap som man vill förmedla. Att verbalt uttrycka en känsla eller tanke är bara en del av de redskap man har.  Man lär sig att bemästra mimik och kroppsspråk på ett sätt som bara inte kan misstolkas. Jag tycker det är jättekul att kunna göra det och exprementera med det.

På drama och improvisationskurser får man till exempel verbalt uttrycka en känsla eller ett budskap och med kroppen uttrycka motsatsen. På så sätt så lär man sig och övar på att det är viktigt att kroppen är enig med det som verbalt kommer ut ur munnen.  Det finns särskilda kurser enbart för att lära sig kroppsspråket bara för att det är så avslöjande.

Jag hade en handledare som var hälsocoach för länge sen. Hon var duktig på att läsa kroppsspråk och hade också kurser inom det. Hon menade att man måste lära sig att slappna av och att allt hänger samman. Kropp och själ måste vara eniga. En sanning – precis som en bra lögn – måste framföras med övertygelse där både kroppen och medvetandet är helt inställt på att det som framkommer är sant. Inte så lätt men om man lyckas så är succen ett faktum.

Första gången jag började på teaterkurs hösten 1991 så var jag livrädd. Jag var inte en person som tyckte om att framföra saker på scen, eller ens inför en grupp människor i skola eller på kurs. Jag hade emellertid fått lite vana genom mitt aktiva arbete inom handikapprörelsen där jag var med och planerade och genomförde medlemsträffar. Jag var en av dom ansvariga och den man vände sig till med frågor och funderingar. Det hade jag nytta av när jag började teaterkursen.

Men ändå, att stå framför en grupp och agera där allas ögon var riktade mot mig, det var otäckt. Med tiden i första kursen så lärde jag känna mina kurskamrater och blev modigare. Jag släppte på mina spärrar och vågade mer. Och det gav resultat. Jag försiktigt visa de sidor som jag visat mina barn när de var små. Att improvisera sagor, att lägga bort sagoboken och hitta på egna historier om bambi och haren  och att klä ut sig och överaska. Det gav också resultat. Efter ett tag så var det inte bara spännande och lärorikt. Det var också jättekul.

Jag gick i denna första kurs i cirka två år. Vi var sex stycken som följdes åt från nybörjarkursen till fortsättningskursen, blandat med nya elever. Efter fortsättningskursen kände vi oss redo att börja något eget. Teatergruppen Bohemerna skapades. Vi uppträdde på Amatörteaterfestivalen 1993 i Örebro. Jag var korvgubbe och fick stå på scenen hela tiden, jag började och avslutade uppspelet med text som jag lärt in under åtskilliga timmar. Ändå var detta första uppspel inför ”riktig publik” bara cirka 25 minuter långt. Gissa om jag kände mig stolt efteråt. Kicken var enorm. Att framföra något som det fanns så mycket arbete bakom och få positiv bekräftelse för detta genom applåder och visslingar, ja det var enormt kul. Vi gjorde två framträdanden, och sen började vi öva på något nytt.

Tyvärr så kunde jag inte vara med så länge efter detta första uppspel utan lämnade gruppen. Gruppen fortsatte dock i flera år med flera uppträdanden.

Men så är det med teater. Man blir biten. Så är det och så var det för mig. Jag kunde bara hålla mig ifrån teatern i några år, sen kom jag tillbaka. Jag gick ett antal fortsättningskurser och gjorde många fler uppträdanden inför publik. Det största var ju framträdandet på Länsteatern där det nästan varje av de 27 föreställningarna var fullsatt med drygt 165 personer. Känslan att gå fram inför 165 personer där alla tittade på mig när jag framförde min text med mimik och inövat kroppsspråk, det glömmer jag aldrig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s