Något om något som jag minns…..

Så blev det då midsommar. Jag hade längtat så länge efter den. Sommarlovet hade jag haft i över två veckor och jag hade hunnit med att både bada och fiska. Leka vinken och smyga på vuxna som pratar om saker inte barn ska höra. Som tioåring får man inte lov att höra allt som vuxna pratar om. Men det är bara desto mer spännande att smyglyssna. Man har byggt på kojan i skogen, släpat grenar och brädor och spikat och hamrat så det ekar i skogen. Man skrattar, man brottas, man tävlar om vem som vågar fånga ormar och vem som kan spotta längst.

Men midsommarafton slår allt det. När man vaknar på morgonen på midsommarafton så pirrar det i magen av förväntan. Man vet, man känner det i hela kroppen. Idag är dagen man längtat efter. Man vill skynda på tiden. Man vet när allt börjar. Klockan två är det dags att plocka blommor. Man skyndar till båtbryggan där vi ska samlas. Många kommer dit. Bästa vännerna, men också grannar och grannars vänner. Traktorn står redan där. Han vid svängen som liknar ett S har en traktor som det sitter en stor vagn på. Där ska vi kliva upp allihop. Vi får hjälp upp och så bär det iväg. Mycket skratt och skojande. Men vi barn sitter vid kanten på vagnen och tittar ut. Det är högt tycker vi. Det skumpar när traktorn åker fram på grusvägen. En av de vuxna spelar dragspel. Midsommarsånger kallar vi dom. Sånger vi känner igen. Som vi alltid kommer att känna igen.

Vi åker en bit fram. Kanske tjugo minuters färd. Då kommer vi fram till en stor äng. Det finns massor med blommor där. Gula, vita, blåa, stora, trassliga, raka och väldoftande. Till och med lite maskrosor. Allt är tillåtet på midsommarstången. Alla hoppar av vagnen och den vuxna som spelar dragspel fortsätter att spela. Han går runt oss där vi plockar blommor. Vi tävlar där också om vem som kan plocka mest. Jag och min bästa vän brukar plocka mycket blommor. Men vi är lite nyfikna på vad som finns på andra sidan ängen. Kanske det finns en djup skog, några slingriga stigar och någon övergiven koja som vi kan ha som utflyktsplats när vi vill komma till ett okänt land. Alla nya skogar och platser är okända länder för oss. Vi reser över hela världen. Vi leker det och det blir verkligt för oss. Och jättespännande. Vi ska undersöka kanten av ängen. Fast inte idag. Idag är det midsommarafton.

När vi plockat klart så går vi tillbaka till vagnen. Vi får hjälp att stiga på. Det är också lite spännande. Alla klättringar är spännande, en traktorvagn är lika spännande som att klättra högst upp i en björk eller en gran. Vi åker tillbaka i vagnen under ljudet av dragspel och midsommarsånger. Det går saktare tillbaka. Tycker vi i alla fall för vi är så ivriga att klä midsommarstången. När vi kommit tillbaka till båtbryggan så hoppar alla av vagnen. Vi går samlat till en granne där vi ska påbörja arbetet med att klä midsommarstången. Alla hjälps åt. De vuxna klär först stången med björkris. Sen är det dags för oss att lämna över våra blombuketter till de vuxna som binder om stången med blommor och ståltråd. Ringarna ska också kläs med björkris och blommor. Det är spännande. Dragspelet hålls igång. Sångerna ljuder i våra öron som något välbekant och härligt. När alla blommor bundits fast i stången ska den resas. Då kommer de som är starka. De stora vuxna som ska se till att stången står rakt och stadigt i marken. Allt under ett högt ljudande “å hej å hej”. Och så står den där. Grann och fin som den ska. Dragspelet tystnar för en stund. Vi applåderar och betraktar midsommarstången. Vi ser alla på varann och ler. Sen är det dag att dansa.

Lektanten tar plats i bredvid stången. Med hejarop så reser sig alla från de sittplatser som placerats ut i förväg. Även de som inte varit med och rest stången eller plockat så mycket blommor reser sig och kommer fram mot stången. Nu ska det dansas. Och dansas gör det. En massa karuseller och grodor och gummor sjungs det om och vi far runt stången med en glädje som aldrig skådats förr. Gammal som ung, vi dansar och sjunger med. Vi dansar i flera timmar, med undantag för kaffedrickande och läskedrycks-klunkande. Vi har med oss egna bullar och kakor till fikat och det är gott. Mysigt och härligt att se alla ansikten. En del av ansiktena har vi inte sett sen förra hösten. Vi tittar om det är några i vår egen ålder där. Vi killar ser nyfiket runt efter ansikten som vi kan bekanta oss med senare under kvällen. De vuxna ser om det är några de kan prata med under den långa pausen som kommer efter eftermiddagsdansen.

Det är inte bara dans kring stången. Det är chockladhjul också. Man får köpa brickor och så kan man vinna godis. 50 öre brickan kostar det och vi tävlar om hur många brickor vi kan köpa. Det blir mest 4-5 brickor. Och vi vinner ibland. Men förlorar mest. Men vi springer vidare till nästa sak. Säckhoppning. Godisrem-ätning. Man hänger upp en massa godisremmer på en lång pinne och tävlar om vem som kan äta upp en lång godisrem snabbast. Vi ser med spänning på tävlingen, vi som inte är med och äter. Vi har en obesegrad champion som vunnit en massa år. Och när han vinner igen skriker vi högt och applåderar.

Det är pilkastning och bollkastning också. Alla får vara med och alla är med och försöker få mest poäng. Allt utom chokladhjulet är gratis. Ibland ser vi vuxna som försvinner bakom hörnet på dansbanan eller bort längs stigen en stund. Vi vet vad de gör men vi bara ler mot varann. När de kommer tillbaka är de lite gladare än förut och stigen verkar vara lite smalare för dom. Det säljs lotter. Barnlotter och vuxenlotter. Vi köper många lotter. Vi hoppas att vi vinner och vi går och ser på det stora vinstbordet och bestämmer vad vi ska ta om vi vinner.
Mot slutet av eftermiddag så är det dragning på lotterna.  En vuxen går runt med en liten burk och låter barnen ta en lott. Så ropar de upp numret och det hörs genast ett “JAAA” från platsen bredvid oss. Och så fortsätter det. Och ibland så vinner jag. Eller min bästis. Och vi är jätteglada för en nyckelring eller ett klistermärke eller en T-shirt eller väska.

När vi dansat och tävlat och sjungit i cirka två och en halv timme så börjar alla plocka ihop sina saker. Vi går hem till var och en eller också går vi hem till någon vän och sitter och pratar. Och byter kläder, packar matkorgen, sitter ute och tar en läsk. De vuxna tar något annat. Klockan sju så är det dags att samlas igen. Då samlas vi nedanför dansbanan i en stor klunga. De familjer som är ansvariga för midsommarfirandet denna sommar bjuder på välkomstdrink på flera stora brickor.  När alla kommit och klockan blivit kvart över sju så går vi upp på dansbanan. Vi sätter oss med våra familjer och tar fram maten som vi tagit med oss. Vi har också med oss dricka och kaffe. Familjerna som är ansvariga hälsar oss välkomna och bjuder oss att börja äta.

Vi börjar äta och efter en stund så går det upp en vuxen på den lilla scenen och säger att nu ska vi sjunga. Vi tittar i sånghäftet som ligger vid varje plats på borden. Och så hittar vi texterna på sidan 3 eller 1 eller 5. Dans på brännöbrygga, August och Lotta, En iglakott och många fler hemmasnickrade texter med andra kända melodier som spelas upp av den vuxna med dragspelet från eftermiddagen. Vi tävlar om att sjunga högst. Vi sjunger så högt att vi tystas av våra föräldrar. Vi sänker volymen på våra röster. I några minuter. Sen vrålar vi ut igen. Vi tystas några gånger, sen övergår det i skratt från våra föräldrar. Vi har jätteroligt.

När vi ätit ett tag så är det dags att säga vem som vunnit de olika tävlingarna på eftermiddag. Bollspelet, pilkastningen och säckhoppningen. De får priser och vi applåderar. Sen sjunger vi lite till. Och lite till. Och sen är det dags att utse två eller tre nya familjer till nästa midsommar. Först blir det tyst. Men alla har sin tur ungefär var 5 år så alla vet vem som ska anmäla sig. Ibland är det lite trögt. Men så reser sig några vuxna och anmäler sig. Vi applåderar och de som har haft hand om midsommar-afton detta år får också applåder och blir tackade. Vi dricker upp vår dricka och går ner till chockladhjulet som börjat igen. Vi köper lite mer brickor, vinner lite godis och väntar på att våra föräldrar ska plocka ihop kaffetermosar och överbliven mat och bestick och komma ner från dansbanan.

Nu är det paus igen i en timme. Då ska borden bort från dansbanan och stearinljus täljas över golvet så det blir lagom halkigt. Vi ser några vuxna försvinna bort med andra vuxna. Vi barn följer med några av våra äldre kompisar till deras hus. De brukar lyssna på musik och prata om spännande saker. Vi får vara med dom och vi tycker det är roligt. Vi sitter där och pratar om vad vi ska göra i morgon. Vi ska kanske åka vattenskidor, kanske åka ut allihopa och grilla korv på en ö och bada från klipporna. Eller så ska vi åka till stan för att se på bio. Alla kommer med förslag. Det vinnande förslaget var att vi ska åka till slottsruinen och leka vinken. Som kurragömma ungefär. Så det blir bestämt. Våra äldre kompisar ska ta med oss alla i deras båtar och så ska vi åka över sjön till ruinen på andra sidan sjön och ha med oss korv och dricka.

Klockan har blivit nio på kvällen och vi hör musik från dansbanan. Vi börjar gå upp mot stigen som leder dit. På vägen så hör vi ljud från någon bod och vi smyger in i buskarna och kikar vad det är. Mycket tissel och tassel händer på midsommarafton. Vi kommer upp på dansbanan och sätter oss på bänkarna. Golvet är vitt av stearinflisor. Dragspelet spelar och en förstärkare står där med högtalare. Det kommer fler familjer och till slut är det nästan fullt på dansbanan.

Vi bjuder upp och dansar. Vi tävlar om vem som kan bjuda upp mest. Vem som kan dansa mest och bäst. Våra mammor bjuder upp oss och vi får lite tips. När dansen är slut så vill vi genast visa andra vuxna vad vi kan och vi dansar med nästan alla på dansbanan. Tiden går fort. Det är roligt men det blir varmt att dansa. När vi dansat i över en timma så blir det korv. En stor kastrull med kokt korv blir det. Och dricka till. Man får äta så många korvar man vill. Vi tävlar om vem som kan äta mest korv. Jag äter sju. Min bästis äter nio. Och tre drickor till. Vi blir jättemätta och orkar inte dansa mer. Vi spelar lite mer på chockladhjulet som börjat igen. Vi vinner lite godis men orkar inte äta det nu. Vi sparar det i fickan. Det smälter och våra föräldrar skäller på oss. Men inte så mycket, bara lite. Det är ju midsommarafton.

Klockan börjar närma sig tolv. Det är fortfarande varmt i luften. Det är en hel del familjer kvar men många har gått hem. Vi som är kvar bestämmer att vi ska gå ner och bada. Vi frågar vilka som ska med. Några av oss får uppgiften att springa runt till våra kompisar som gått hem och fråga om de ska med och bada. Vi ska träffas vid badstranden.  En halvtimma senare är vi där. Vi har blivit 9 stycken som har samlats  för att bada. Vi kastar av oss kläderna och springer ner i vattnet. Badkläder har vi inte några. Vi har gjort så i flera år. Näck i natten. Alla springer fort ner i vattnet för man vill inte visa sig utan kläder. Vattnet är kallt och vi skriker högt. Det ekar över sjön. Natten är varm. Myggorna är inte speciellt trötta utan vill vara med. Det vill inte vi men det verkar myggorna strunta i. Vi klappar efter dom och det ekar igen över sjön.

Vi badar en lång stund. Det är svalkande och vi plaskar när vi badar. Vi tävlar om vem som kan plaska högst, göra högst vågor och hålla andan längst. Våra äldre vänner håller ett öga på oss  så vi kommer upp igen och inte simmar för långt ut. Vi går upp till slut och skyndar oss till handduken. Den är varm och skön och vi står en stund med handduken om oss vid vattenbrynet. Vi sitter en stund på badbryggan men inte länge för myggorna har ringt efter sina kompisar så de är rätt många nu.  Vi börjar bli trötta och bestämmer oss för att gå hemåt.

Vi följer med alla hemåt och vi är några stycken som är sist att gå hem. Till slut går vi också hemåt. Vi bestämmer att den som vaknar först ska komma till varann. När vi kommer in sitter våra  föräldrar och pratar i köket med andra vuxna. Vi orkar inte lyssna. Vi vill sova. I morgon ska vi åka båt till slottsruinen. Vi somnar nästan genast. Midsommarafton är slut. Men minnet av den lever för alltid.

Annonser

2 kommentarer på “Något om något som jag minns…..

 1. eila skriver:

  Vilken underbar härlig och väl beskriven midsommarfirande, det är så jag minns firande av midsommar, varm, ljummen och en härlig lyckokänsla att nu är äntligen sommaren kommit för att stanna. Förstår att ni måste ha haft en härlig sammanhållning där, grannar och barn emellan, en mycket bra och trygg uppväxt för et barn att leva så, där alla känner varandra. Du är jätteduktig på att skriva! fortsätt med det! Love you ❤

  • bhenth skriver:

   Tack min älskade. Det var precis så. En varm känsla som jag minns kristallklart. Doften av ängen med blommorna, han som spelade dragspel och sångerna, rösterna på alla dom som fanns där. Jag minns också pirret i magen när vi åker traktorvagnen, när vi reser midsommarstången och när vi står förväntansfulla och hoppas att vår bricka på chockladhjulet ska vinna. Jag minns också hur roligt det var att dansa och hur spännande det var att gå i den ljumma midsommarnatten.
   Allt det finns i mitt hjärta och jag är så tacksam för att jag har de minnena hos mig. När jag sluter mina ögon så är jag där igen, hör musiken, känner doften av människorna och jag vet att jag älskade varenda sekund av dessa midsommaraftnar som varade under hela min uppväxt där ute på landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s