Blogg 100 dag 13, Om könsroller och varför män inte kramar varann.

Idag ska jag skriva om att korsa gränser och varför osynliga lagar kan vara ett tungt lass på våra axlar.

En man är en man och en kvinna är en kvinna. Eller? Vad förväntas en riktig man göra och vad kännetecknar en riktig kvinna. Ja, för det första förväntas mannen vara försvarare av flocken, av familjen. Och kvinnan den som – åtminstone historisk sett – är den mjuka och varma och den som
känner ansvar för barnen. Och så långt är det ju inget fel så länge det inte blir en lag utan undantag. För undantag finns. 
Vi lever i ett modernt samhälle och gränserna har mer och mer suddats ut. Mannen behöver i vår del av världen inte försvara familjen mot livshotande faror som kvinnan inte är kapabel att göra. Dom faror som finns idag i vårt samhälle begränsar sig ofta till de gator och de parker som finns runt vårt boende. Men där har mannen till stor del spelat ut sin roll som försvarare.
Två väninnor går ofta tillsammans på promenader på kvällar och efter träffar utan att behöva tillkalla en man som försvarare. Däremot kan mannen ofta i sig själv vara den livshotande fara som kvinnan behöver skyddas emot. Stress och arbetslöshet och ekonomisk utsatthet bidrar till ökad frustration. Och männen är mer benägna att ta till våld när deras stolthet och manlighet upplevs kränkt. Kvinnor är mindre utagerande men det inre kaoset är ofta betydligt större. 
Vi behöver mötas på mitten och männen behöver lära sig mer av inre styrka och tålamod, medan kvinnorna behöver få mod att bli mer utagerande om de behandlas illa och blir kränkta.
Våra förväntningar på hur en man och en kvinna förväntas vara är ofta svåra att förändra. När man säger att någon slår näven i bordet och säger att, ” nu får det vara nog”, då tror man ofta att det är en man som står för slaget. Att det är så fastslagna förväntningar börjar redan när barnen börjar på dagis. Killarna leker tuffa lekar och tjejerna leker med dockor. En mjuk och försiktig kille blir ofta utanför och ofta mobbad. Dom här gränserna måste suddas ut. Dom ökar den psykiska pressen, framför allt hos killarna, tidigt och gör att många 
trycker ner sina egna känslor och tidigt lär sig vad som är ”fel” för en kille att göra för att passa in i normen.
Allt det här för med sig många begränsningar vad gäller beröring också. Alla behöver uppskattning och kramar. I första hand av sin familj men också av vänner på dagis och skola och senare på arbetsplatsen. 
Ofta är känns det fel att berömma och krama om en man om man själv är man. Rädslan för att betraktas som  att man dras till män är störst, men också rädslan för att få en stämpel som mjukis och att man inte är en riktig man. ” Riktiga män tafsar inte på varann” har jag hört ofta eller också grova skämt som tafsar på de gränser samhället satt upp. 
Jag tror att människor är människor. Könsrollerna mjukas upp mer och mer och det blir mer och mer okej att som man vara mjuk och kramig utan att för den skull riskera att bli utanför eller mobbad. Att korsa gränser blir mer okej och till och med spännande. Alla oavsett man eller kvinna behöver beröring lika mycket och att sätta upp försvar och låsta inre dörrar bidrar bara till ökad frustration, stress och spända kroppar. 
En kram är ett lätt sätt att bryta isen oavsett kön och att prata känslor även män emellan är också något som stärker både kamratskap och självkänsla. Det är okej. Allt är okej. Den känslan är gränsbrytande.
Annonser

4 kommentarer på “Blogg 100 dag 13, Om könsroller och varför män inte kramar varann.

 1. villacalifornia skriver:

  Var på en tvåtimmars monolog för några år sedan där skådespelaren vände på allt manligt och kvinnligt som bara den. Han berättade på ett humoristiskt sätt om två kvinnor som beundrar varandras nyinköpta blusar och kom fram till deras byst verkligen gjorde sig i dem.
  Publiken skrattade och tjoade av glädje…
  Han vänder sig ut emot publiken och började småprata med en man…
  Mannen ställde sig upp och pratade med skådisen och skämtade tillbaka och de fann varandra när skådisen säger… ”Fan, vilka snygga jeans du har, din kuk kommer verkligen till sin rätt i dem”!

  Jublet och skrattet som kom fick hela taket att lyfta.

  Just att vända på det typiska för könen gjorde att det blev många träffsäkra situationer…

  Tack för din betraktelse och lycka till med blogg100!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s