Blogg 100 dag 14, Vägen till det rätta jobbet är aldrig rak.

Idag skriver jag om jobb och att välja vad man vill göra resten av livet när man är ung. 

När man slutar grundskolan så får man välja vilket gymnasium man ska gå. Redan då finns en dröm om vad man vill jobba med. Kanske kommer man in på en gymnasielinje eller så börjar man jobba direkt efter grundskolan. Man kan vara skoltrött eller så satsade man högre än vad betygen räckte.
Själv så sökte jag till gymnasiet också. Två linjer jag inte kom in på. Den tredje kom jag in på men valde att vara hemma ett år. Jag jobbade extra på lite småjobb och bara funderade på vad jag skulle göra. Hösten därpå kom jag in på livsmedelteknisk linje som innebar utbildning till kock, kallskänka, servitör eller storhushåll. Jag gick den linjen till februari året därpå, sedan hoppade jag av och började jobba. Jag fick jobb som kontorsbud och på ett städbolag. 
Några år senare började jag en tvåårig linje på folkhögskolan. Jag ville få behörighet att komma in och utbilda mig till förskollärare. När jag gått klart folkhögskolan, som var en av de roligaste perioderna i mitt liv, så upptäckte jag att jag var tvungen att ta studielån för att gå linjen jag tänkt mig. Så jag avstod. Jag började jobba på Örebro kommun. Jag blev städare på bibloteket och Medborgarhuset. Jag jobbade också på skolor och daghem och städade. På ett av dom, Grönkulla daghem, fick jag som städare rycka in och vara skogsmulle för en dag. Jag klädde ut mig och gick i skogen och pratade med dagisbarnen som var på utflykt. Tyvärr så är dom korten kvar på Grönkulla om dom finns kvar.
I slutet av 80 talet sommarjobbade jag på ett bostadsföretag i Örebro. Det var under fyra veckor, sedan fortsatte jag min timanställning på ett städbolag. 
Det var inte förrän 1991 som jag åter började på samma bostadsföretag som jag sommarjobbat. Där kom jag stanna i tolv år, till år 2003. Efter några år så ändrade jag ännu en gång inriktning och påbörjade en omvårdnadsutbildning. Det blev klar två år senare, 2008. Jag fick ganska snabbt jobb i Norge där jag ännu jobbar.
Vägen är inte rak. Man säger till sina barn att de måste fortsätta efter grundskolan och det är idag det bästa. Man är i stort sett garanterad en gymnasieplats. Men för de som väljer att inte gå gymnasiet så har tåget inte gått, det finns fler chanser att nå sitt mål. Det kan till och med vara bra att få den livserfarenhet som ett jobb betyder innan man får klart för sig vad man vill satsa på för utbildning. Det är aldrig för sent. Och pressen att behöva börja en utbildning bara för att ha gått gymnasiet kan vara alltför jobbig. 
Man får alltid en andra chans och gå krokiga vägar kan vara bra ibland.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s