Blogg 100 dag 16, Om kärleksmissbruk som en drog.

Idag skriver jag mina tankar om ett beroende i samhället som är både svårt och komplicerat och som så många andra beroenden förorsakar stor skada bland den närmaste familjen. 

Kärleksberoende eller kärleksmissbruk är inte lika känt som spelmissbruk eller sexmissbruk men är av samma allvarliga karaktär.
Det behöver inte vara sammankopplat till sexmissbruk men de två kan hänga samman.
Det här är också ett beroende som är lika fullt av skam och oförståelse från allmänheten som vilket annat beroende som helst. Den beroende döljer oftast också sitt missbruk mycket väl.
Att vara kärleksberoende betyder att man är sjukligt beroende av kärlek och acceptans och att bli visad kärlek och kärlekshandlingar dagligen för att kunna fungera normalt som människa. 
Relationsmissbruk är ett likartat missbruk som går ut på att jaga efter kärlek och bekräftelse från en utvald person, och få den personens kärlek. När kärleken känns nådd så är inte kampen över utan den beroende strävar intensivt för att hålla kärleken vid liv. 
Varje tecken på avvisande och minskad kärlek kan vara förödande för den som har ett kärleksberoende och förorsaka stor ångest, skuldkänslor och ökat självförakt.
Det finns de personer som offrat både sitt jobb och sin närmaste familj för att garantera att kärleken och de olika behoven hos den som ger kärleken, tillfredsställs.
En kärleksberoende person lever i ständig skräck och stress för att kärleken ska upphöra. Det är ett intensivt behov som kan vara starkare än något annat och ofta handla om ren överlevnad. En beroende person tror att om kärleken dör så dör de också. De tror att de inte kan leva utan att bli älskade och allt är viktigare än att riskera att bli utan kärlek. Det är en daglig jakt och ett minutiöst planerande för att hinna med dagen, sitt arbete och sin övriga familj. Oftast förlorar de som är kärleksberoende till slut allt utan att förstå vad som egentligen hände. 
En av de faktorer som ligger till grund för detta beroende är ett enormt självförakt och en minimal självkänsla. De som är beroende har tidigt fått kämpa sig till att bli älskade, och har tidigt blivit hånad för sin svaghet och bräcklighet och känt sig oälskade. 
De som offras när en beroende jaktar för att få sitt beroende tillgodosett är oftast barnen, föräldrarna och vännerna. Man försakar dessa och är blind för deras kärlek och såren som skapas är oftast mycket svåra att läka.
För anhöriga finns inte så mycket att göra när en person är mitt i ett beroende. Ofta krävs ett helhjärtat och flerårigt engagemang av de närmaste och utan terapi är det mycket svårt.
Följdsjukdomar av detta beroende är ofta utbrändhet, stress, högt blodtryck och hjärtproblem.
Det finns några terapier som hjälper en person som har ett kärleksberoende och som lär ut tekniker för att lära sig att älska sig själv. Dom går ofta till grunden av orsaken och är ofta mycket smärtsamma och svåra att fullfölja om inte en stark vilja att bli frisk finns. 
Det finns också stödgrupper och dom är oftast effektiva. Fysiska träffar med stödgruppen och onlinemöten kan vara ett stort stöd för den beroende och en väg till tillfrisknande. En mentor krävs alltid för att kunna nå resultat, och stödet från mentorn måste vara stabilt och sträcka sig över många år. 

Annonser

2 kommentarer på “Blogg 100 dag 16, Om kärleksmissbruk som en drog.

  1. Katharina Lindahl Gray skriver:

    Bra skrivet! Kärlek är klistret som håller oss samman. Kärlek finns överallt, i hela universum, men vi kanske inte alltid ser eller känner det. Har själv varit i ett beroende av bekräftelse och sökande av kärlek. Jag har skadat mitt inre barn så många gånger…..min familj och mina vänner har blivit lidande. Det krävdes en total utbrändhet för att kunna börja om från början och sakta bygga upp mig själv igen. Nu är kärleken stark….till mig själv och till hela universum! Det jag ger får jag tillbaka ❤ Tack för att du skriver 🙂 Kram/Katta

    • bhenth skriver:

      Tack för ditt svar. Ja det är ett stort och ibland tabubelagt ämne att prata om. Kärleken är underbar men om man är trasig som människa så kan jakten på kärlek och bekräftelse vara svår och familj och vänner drabbas utan att man förstår det förrän man kommit till insikt. Har själv kämpat med detta och kommit till insikt med mycket. Texten är inte självbiografisk men mycket av det som står har jag själv upplevt. Kram tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s