Blogg 100 dag 17, Skrattets underbara kraft 

Idag skriver jag om det som förenar och förför och som fyller oss med glädje och lycka, skrattet.

Det börjar tidigt. När barnet kommer ur mammans mage och pappan kysser mamman på pannan, säger han ofta – du klarade det – och skrattar av lycka. Mamman kanske bara ler tillbaka eftersom hon jobbat lika hårt som att springa två maratonlopp efter varann och är helt utpumpad av trötthet. 
Men skrattet ger glädje som smittar. Och när barnet sedan efter att ha smilat mot föräldrarna länge, skrattar för första gången – då är glädjen så stor att skrattet lätt kan övergå i tårar.
Man berättar ofta roliga historier för att förena och glädja och man blir lätt en person som människor dras till om man har ett smittande skratt. 
Men även om skratt är förlösande och underbart så är det bland det svåraste att framkalla på scenen. Många skådespelare säger att det är lättare att spela drama än att vara rolig. Men de som lyckas locka publiken till skratt är ofta de som blir mest framgångsrika. Alla från Nils Poppe och John Botvid till Robin Williams och Goldie Hawn har fått en plats i människors hjärtan genom att framkalla skratt på scenen eller i teverutan. Många blir ofta tagna på större allvar när de spelar mer dramatiska roller om dom först visat att dom är duktiga komiker.
Skrattet förför också. Ett gammalt raggningsknep är att om man får en kvinna att skratta så har man påbörjat vägen in till ett rum i kvinnans hjärta. Grovt uttryckt men skratt förför mer än mod och fint manér. 
Skratt kan också användas för att göra narr av människor. Det är ett uselt sätt att använda sig av skrattets makt men används alltför ofta av svaga människor för att tillskaffa sig makt över de äkta glädjespridarna.
En person som lockar till skratt och sprider glädje har ofta många vänner och har lätt att få nya vänner oavsett var i världen man befinner sig. Man behöver inte kunna språket utan med kroppsspråk och gester kan man framkalla både skrattsalvor och glädjande budskap. Det goda skrattet är hälsosamt och ett friskhetstecken hos den som varit sjuk. 
Det är också ett bra sätt att övervinna svårigheter och motgångar och även politiska segrar. Skrattar man åt eländet tar det ofta udden av allvaret och man ser ofta nya vägar till lösningar. 
Skratt är universellt och underbart. Livet ska vara roligt och ett gott skratt förlänger faktiskt livet genom att skratt ökar både immunförsvar och livsvilja. Framkalla minst ett skratt om dagen så mår du bättre i magen.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s