Blogg 100 dag 20, Musik – en väg till vårt inre känsloliv.

Music is life, life is music. Vi sjönger för våra barn när de är i magen. Själv sjöng jag Bamses sång för mina barn när de låg i sin mammas mage. Det hade en lugnande effekt på både mor och barn. Och när jag var liten sjöng mamma för mig när jag skulle sova. Min mormor sjöng också för mig när hon var på besök – vilket var ofta – och skulle få mig att sova. Tiden före två års ålder. 

Men mamma sjöng senare också. Sång har en lugnande effekt på oss alla. Musik förenar och glädjer. Men den har också andra egenskaper. Musik används som ett glädjefyllt medel för att framföra budskap. Allt från soul och rap till jazz och opera och kampsånger. Människor lyssnar mer om man sjunger sitt budskap.
Alla ni som vill få fram ett budskap i riksdagen – sjung fram ert budskap. Om riksdagen tillåter såna metoder blir ert budskap garanterat ihågkommet.
Men musik har ännu fler användningsområden. Före blogg 100 utmaningen skrev jag en blogg på engelska om att musik öppnar dörrar. Musik förlöser och musik framkallar känslor. 
Vi använder musik i vår meditation och i våra försök att nå avslappning. Och musik väcker minnen och framkallar känslor. Jag använder ofta musik när jag vill gråta eller reflektera över mitt liv. Då är ofta texten viktig och musiken leds in i hjärtats innersta vrå och mjukar på ett varsamt sätt upp de spärrar och de dörrar som våra inre försvar satt upp. 
När jag lyssnar på viss musik så kan jag gå djupt in i känslans kärna. Vi kallar det att processa. Vi går igenom en inre process. Kroppens inre del och mystiska sammansättning – känslorna och det kroppsliga minnet –  läker sig. Musiken öppnar dörrar.
Vi har alla speciell musik som vi berörs extra mycket av. Dom använder vi för att öppna dörrar och för att framkalla dom känslor av sorg och vrede och passion och kärlek som vi alla har ett stort lager av.
Underskatta aldrig musikens underbara och läkande kraft.
Den finns lättillgänglig och man behöver aldrig en ursäkt för att lyssna på musik eller sjönga. Det är accepterat i alla kulturer runt vår jord.
Och musik förenar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s