Blogg 100 dag 21, Att vara annorlunda.

Idag skriver jag om att vara annorlunda. Jag har två olika sockor på mig idag för att stötta världsdagen för de som har Downs syndrom.

Men vad är egentligen annorlunda?
Och vem är det? Vem bestämmer vad som är normalt och vad som inte är det?
Att vara annorlunda är att inte vara som de flesta andra. Det kan handla om utseende, beteende och livsåskådning. 
Om man tror att en björn skapat jorden och att hararna är änglarna – då har man en annorlunda livsåskådning för ingen annan i hela världen tror det. 
De som trodde jorden var rund ansågs som annorlunda. Först. Sen blev det tvärtom, de som trott jorden var platt blev betraktade som annorlunda.
För en person som bara har sett ljushyade, eller mörkhyade så är många andra människor annorlunda. 
Om man alltid vill krama alla människor man träffar oavsett om man känner dom eller inte så blir man betraktad som annorlunda. Och går man i grön kostym på en begravning så tycker folk man är annorlunda.
Men om alla gick i gröna kostymer och en person gick i svart kostym – vem skulle då vara annorlunda?
Ni förstår min poäng. De som föds med ett fysiskt eller psykiskt funktionshinder är annorlunda än friska människor. Dom kräver mer av oss andra människor i form av omvårdnad och kärlek. Men dom får oss att förstå att livet och hälsan inte är en självklarhet. Dom får oss att förstå att man måste vara ödmjuk och kärleksfull för att kunna få ett fullgott liv. Och dom får oss att förstå att annorlunda gör livet fyllt av färger i stället för att bara vara svartvitt och stelt. Livet är att skutta omkring bland höga berg och djupa dalar. Glädjefyllda stunder och svåra tragedier. Sånt är livet och det kommer alltid att vara så. Det enda vi kan göra är att hålla ihop. Hjälpa varann och älska varann och acceptera varann. Det finns inget annorlunda, det finns bara olikheter som berikar och förenar och förför.
Den här dagen är för de som är annorlunda. Men låt de andra 364 dagarna också vara det.
Annonser

2 kommentarer på “Blogg 100 dag 21, Att vara annorlunda.

  1. juliann66 skriver:

    Så sant och riktigt. Det som är annorlunda är viktigt och nyttigt för vår utveckling och nyfikenhet. Att acceptera andra för att de är ”annorlunda” borde vara en självklarhet, för plötsligt hamnar man i situationer där en själv sticker ut och vill då inte bli särbehandlad. Bemöt andra så som du själv vill bli bemött, hur svårt kan det vara?! 🙂
    (Har en son som med autism och annorlunda på vissa sätt, men inte andra.)

    • bhenth skriver:

      Tack för ditt inlägg. Ja det är verkligen sant. Att respektera och behandla alla med värdighet och som man själv vill bli behandlad är jätteviktigt och borde vara naturligt för oss. Olikheter berikar oss och alla har vi egenskaper som är unika. Det kan ju vara en prövning att ha ett barn som är annorlunda men på många sätt är dom barnen lika andra barn också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s