Blogg 100 dag 25, Vad är en riktig vän?

Idag skriver jag om vänskap. Vad finns det för typer av vänskap och vad är det för skillnad på en vän och en så kallad riktig vän?

De första vänskapsbanden börjar tidigt. På dagis eller i lågstadiet hittar man ofta en speciell person som man dras till och leker extra mycket med.
Man leker på raster och hälsar på hos varann. Senare börjar det stora äventyret med att sova över hos varann. Och vid födelsedagskalas kommer den speciella vännen oftast först av de andra vännerna.
En vän blir man oftast osams med, i alla fall när man är ung. Inte för att man slutar att tycka om vännen utan för att man är olika som människor och att man har en stark vilja och en stolthet. Man står på sig och tror att vännen alltid tycker likadant som en själv. När man upptäcker att det inte är så så blir man arg och besviken. Ett starkt vänskapsband utvecklar sig och blir starkare om man trots sina olikheter fortfarande väljer att vara vänner. Vänskapsförhållandet blir mer ärligt och djupt.
Så är det med alla förhållanden. Man behöver rensa luften och vara förbannade på varann ett tag. Sen fördjupas banden om man inser att obekväm ärlighet – som ofta börjar ett bråk – bara är ett friskhetstecken. Vänner och par som aldrig någonsin – aldrig – bråkar är varken ärligt eller sunt. Och det är helt sant, det är jag övertygad om.
Att ha en vän betyder inte att man måste ha kontakt varje dag eller ens varje vecka. Man kan finnas för varann om man behöver stöd och tröst och närhet och ett bollplank i något man funderar på. Men man känner aldrig ett tvång att höra av sig med en riktig vän. Oftast vill man träffas eller prata bara för att man trivs med vännen och för att man tycker om en eller flera egenskaper hos vännen. Men man tycker sällan om alla egenskaper. Och det ska man inte. Man ska respektera att man är olika och olikheter dras till varann. Men det finns alltid egenskaper hos vännen man önskade inte fanns där.
Ärlighet är alltid viktigast. När en vän ljuger för en, när ett förtroende blir brutet, så tar man alltid mer illa vid sig om en vän gör det än om en ytligt bekant talar osanning. Och ett brutet förtroende är svårt och ibland omöjligt att reparera. Ofta kan man gå vidare med vänskapen – eller förhållandet – men det blir aldrig riktigt lika djupt igen.
En vän stöttar sin vän i en diskussion eller en konfrontation. En vän baktalar aldrig en vän och man försvarar vännen och vännens rätt att ha en åsikt och att ha tagit ställning i någon fråga. 
Ett vänskapsförhållande är ofta livslångt och överlever ofta den äkta partnern. Det är alltid underbart att ha en verklig vän som bevisligen står upp för vänskapen i vått och torrt. 
Ibland kan en verklig vän forcera och vara väldigt nära när någon slutit sig eller har råkat ut för traumatiska händelser. Man kan då känna stark kärlek och stark motvilja i en blandad cocktail av känslor. Men en riktig vän står alltid på andra sidan av tunneln och ler och tar emot en med en varm kram.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s