Blogg 100, dag 27, Nattarbete

Blogg 100 dag 27, Nattarbete

Idag skriver jag en kort blogg om att vara nattarbetare. 
Jag har varit nattarbetare i drygt sex år. Jag började med att sommarjobba natt, sen fick jag deltidsanställning. Några år senare fick jag jobba heltid nattevakt. 
När man jobbar natt här i Norge, och mycket är likt Sverige, så börjar man klockan 22.00 eller 22.30 och jobbar tio timmar. Man kommer på jobb och löser av de trötta kvällsvakterna och får en rapport om läget. Sen sätter jag mig och tar en kopp kaffe. 
Att jobba natt innebär att man ska finnas till hands och stötta och trösta och se till de som bor där har det bra. Man har oftast inga fasta uppgifter på natten förutom lite städning och att ge medicin till de som behöver. Om man jobbar på sjukhem har dessutom fasta vändningsscheman på de som själva inte kan vända sig. 
När jag jobbar natt sover jag ett par timmar före jag går på jobb. Då håller man sig bättre vaken på natten. När jag kommer hem så äter jag frukost innan jag lägger mig. Då sover man längre om man är mätt i magen.
Att sova ordentligt och minst 5-6 timmar är viktigt när man jobbar natt. De som blir utbrända och och slutar jobba natt gör det ofta för de inte sover ordentligt och fuskar med sömnen. Det slår tillbaka hårt. Även om det är strålande sol och ljumma vindar så måste man bädda ner sig och lägga sig i ett mörkt tyst rum för att få den vila man behöver. 
Jag har tur som bor i midnattssolens land. Då kan jag sitta och sola mitt i natten och få det ljus min kropp behöver. Det är värre på vintern då det ofta är mörkt då jag börjar jobba och mörkt när jag slutar under flera månader. 
Men jag trivs gott och kan inte tänka mig att jobba annat än nattjobb nu. 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s