Blogg 100 dag 28, Att be om hjälp eller tigga?

Idag är det lördag. Jag är ledig och våren är i antågande. Jag ska få hjälp med min bil som är trasig. Så då kommer mitt inlägg att handla om att be om hjälp.

När ber man om hjälp och när tigger man? Den första tanken för mig är att man ber familj och vänner om hjälp men man tigger om man sitter på gatan.
Kanske är det så enkelt. Men sen igen – nej inget är vad det ser ut som.
Att be om hjälp är ingen svaghet eller tecken på misslyckanden. Att be om hjälp känns ofta skönt. Man har erkänt för sig själv och andra att man inte klarar något själv. Man har begränsningar och man är inte duktig på just den saken. Och när någon kommer och ber om hjälp känns det ofta skönt att kunna ge hjälpen. Man får en människa att må bättre. Och man vet också att man själv får hjälp om man skulle behöva det.
När förvandlas att be om hjälp till tiggeri? Jag gillar egentligen inte ordet tigga för det är så negativt laddat. Hundar och katter kan tigga vid bordet. Hemlösa och fattiga sägs tigga. Jag tycker inte de tigger. De ber om hjälp. Olika fonder – kända och okända – sägs be om hjälp till fattiga och till att bekämpa sjukdomar. För mig är det mer ett tiggeri. Många tusen människor ger pengar till en fond som sägs hjälpa, men de ger mindre och mer sällan till någon som de ser i ögonen och där de vet att pengarna kommer direkt till den behövande utan mellanhänder. Livet är konstigt inte sant?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s