Blogg 100 dag 35, Påskafton och härliga traditioner.

Idag är det Påskafton. Jag har med mig underbara traditioner från min barndom..skratt och glädje och tokiga upptåg. 

När jag växte upp så tillbringade vår familj påsken vid vår sommarstuga. Det fanns många sommargäster där och en del av dom tillbringade även påsken där. Vi barn samlades på påskafton och ritade påskteckningar som vi vek ihop och stoppade i en gammal kaffepanna av koppar. Sedan  klädde vi ut oss till påskkärringar och påskagubbar. Vi målade oss med röda kinder och svarta ögonbryn. Sedan brukade vi gå runt till alla grannar med vår kaffepanna och lämna påskteckningar. Vi fick frukt och godis och småmynt som vi la i kaffepannan där teckningen legat. Det var mellan 12-14 stugor som vi påskkärringar och påskagubbar besökte.
När vi kom hem igen hällde vi ut allt vi fått på bordet och jämförde hur mycket vi fått. Det kunde också komma små påskagummor till oss. Det var oftast barn som var yngre än oss och hade sällskap av sina föräldrar. När barnen fick godis i sina kaffepannor så fick föräldrarna kaffe eller något starkare. När jag var mindre än 7-8 år så följde pappa med mig också i stugorna. Han klädde själv ut sig till påskagubbe och det blev mycket skratt på vägen till alla stugorna.
Det här är ett härligt minne som jag tänker på varje påsk. Jag hjälpte själv till med mina barn att få samma traditioner vid både jul och påsk när de var små. Guldkorn att minnas och le åt.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s