Blogg 100 dag 38, Två vänner och en dotter.

I april 1992 hände flera saker som berörde mig djupt. 

Vår hund som jag skrivit tidigare om i bloggen Mina hundar, vandrade vidare till den eviga rastgården den 7 april 1992. Hon blev 14 år. Det var en stor sorg även om jag var förberedd på vad som skulle hända.
Men två dagar senare, den 9 april, gick en god vän bort också. Det var en dam som jag jobbat hos i fyra år med hemhjälp. Hon var bekant till mina föräldrar och ville ha någon som hjälpte henne med lite städning och handling och utflykter med bilen. Hon var 85 år då jag började jobba hos henne. Det var en underbar människa som verkligen hade glimten i ögat. Jag kom till henne en gång i veckan och dammsög och dammade och gick på en promenad. Sen åkte jag till affären med en matlista och handlade middagsmat för drygt en vecka. Och så något gott till kaffet, sa hon alltid. Så jag köpte med något gott kaffebröd och så satte hon på kokkaffe på spisen. 
Vi pratade om så många saker och hon hade tankar om det mesta. Det kunde vara djupa saker om världen runt oss och saker som hänt i vår egen stad. Hon sa ofta – Gud är god, somliga dagar.
Ibland hälsade vi på hennes bror. Han bodde i lägenheten under henne. Hon kallade honom Min lillebrorsa och dom var väldigt nära och hon lös alltid upp lite extra när vi hälsade på honom. Han satt i rullstol och hade en typ av moped som han åkte med ibland. Dom två syskonen hade en hjärtlig humor.
När våren kom åkte vi ut till Karlslund i Örebro och gick vid vattenslussarna, det som kallas Fallen. Hon njöt av att se alla vårblommor och ville gärna ha en bukett med sig hem. Jag plockade dom åt henne och svepte in dom i ett fuktigt papper vi tagit med hemifrån. 
I slutet av 1991 blev hennes bror dålig och åkte in på sjukhus. Han gick bort kort därefter. Hon tog det väldigt hårt och ljuset som funnits i hennes ansikte fanns inte där längre. Jag besökte henne fortfarande en gång i veckan och försökte muntra upp henne så bra jag kunde. Hennes bror hade ett barn som jag träffade några gånger. Vid den tiden hade jag tagit tjänstledigt från mitt jobb som fastighetsskötare och pluggade på komvux. En dag ringde barnet till hennes bror och sa att damen jag jobbade hos låg på sjukhus. Hon hade fått slag i hjärnan. Om jag ville besöka henne var jag tvungen att komma fort för det var kritiskt. 
Samma eftermiddag åkte jag ner till sjukhuset och besökte henne. Hon var lam i ena sidan och kunde inte prata. Jag satt bredvid henne och höll hennes hand länge. Jag sa att när hon blev bra skulle vi ta promenader i solskenet och köpa hem något gott till kaffet. Hon log, åtminstone såg det ut så, och kramade min hand mycket hårt. Det var som hon ville säga något. Jag fick aldrig reda på vad. Hon gick bort två dagar efter att jag besökt henne.
Några dagar senare ringde hennes brors barn och ville att jag skulle komma till hennes lägenhet. När jag kommit dit satt vi ner och drack kaffe. Det kändes underligt utan att min vän var där. Fast hon var nog det fast vi inte såg henne. Jag blev inbjuden till begravningen och så frågade de om jag hade gjort klart med henne angående mitt jobb där. Och det hade jag, hon var inte skyldig mig något. Och så frågade de om jag ville ha någon minnessak. Jag sa att hon hade lovat mig hennes cykel för länge sedan, vilket var helt sant. Så jag fick ärva hennes cykel och det blev jag väldigt glad för, jag hade ingen egen just då. 
Hon blev begravd på en minneslund i Örebro och begravningen var väldigt fin och stillsam. Jag besökte den minneslunden några gånger efteråt och satt och mindes våra utflykter och hennes goda skratt. Den här bloggen är för dig Rut min vän. Jag saknar dig ännu.
Månaden efteråt föddes min dotter och det var en fantastiskt glad händelse. Det kändes så bra med en så stor lycka efter två sorgliga händelser. Gud är god, somliga dagar.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s