Blogg 100 dag 41, Mitt Örebro.

Jag har skrivit en del om Örebro och att jag längtar dit. Att det är fint och är fyllt av minnen. Men vad längtar jag till och vilka minnen har jag?

Mina minnen som jag vill skriva om och som jag minns bäst börjar när jag gick i högstadiet. Alltså från år 1977. 
Jag gick högstadiet på Gumaeliusskolan och cyklade till skolan från bostadsområdet Varberga på våren. På hösten flyttade vi till Tengvallsgatan som ligger 1 km från skolan, väldigt nära.
På fritiden var jag ofta i Karlslund som är ett skogsområde med bland annat en stor herrgård och stall för hästar. Det finns också ett stort skogsområde med både sluss och vandringsvägar. Allt vid sidan av Svartån som rinner förbi Karlslund och vidare genom hela Örebro. Den mynnar ut i sjön Hjälmaren som är en av Sveriges största sjöar.
Vid fallen, där slussarna finns i Karlslund, finns en vandringsled och flera grillplatser. Där var samlingsställe för många ungdomar och kärlekspar. Det är väldigt fint och man kan sitta ostört precis brevid ån på ett otal platser. Jag var där ofta när jag växte upp och det är ännu ett av mina absoluta favoritställen för återhämtning och njutning.
Nära fallen finns Hästhagen som är en stor park vid Svartåns kant och nära Rosta gärde. Rosta gärde är en enorm gräsplan där det spelas mycket fotboll och andra sportgrenar. 
Jag åkte mycket ofta till Hästhagen med kompisar och badade när jag gick i skolan. Det var också den naturliga platsen för att samlas på vid skolavslutningen för att festa långt in på natten. Det finns minigolf och kanotuthyrning och campingplats där. Vid Rosta gärde anordnas också den traditionella Krampen som är en årlig kamp mellan de två största gymnasieskolorna i Örebro – Karolinska skolan och Risbergska skolan. 
I Karlslundsskogen nära Hästhagen men på andra sidan vägen, var jag också mycket. Där finns längre vandringsleder och joggingspår. Där hade vi också den traditionella Gumaeliusluffen som var en årlig löptävling på sex km. Mitt rekord i sjunde klass var 28.20 minuter på sex km. Vinnaren – som kallades Hajen av någon anledning – sprang på 21 minuter.
Ett annat av mina favoritställen är Stadsparken i Örebro. Det är en stor park mitt i Örebro som har stora grönområden med blommor och lekpark för barnen och en stor utomhusscen. När jag växte upp fanns det Påfåglar där med stora fjädrar med gnistrande färger. Det var mycket populärt. Dom finns inte kvar nu. På scenen var det ofta uppträdanden och gratiskonserter. Det fanns ett litet kafé vid sidan av scenen också. Området med blommor är enormt vackert och jag satt ofta där och drömde om lyckan och kärleken när jag växte upp. Till slut fann jag båda.
Vid sidan av Stadsparken ligger Wadköping. Det är ett område med gamla byggnader av trä. Wadköping är mest känd för Kajsa Warg som föddes 1703 och som var författare av ” Hjelpreda i hushållningen för unga fruntimber” och som var en av de mest inflytelserika kokböckerna från mitten av 1700 talet.
Wadköping har också en mycket bra resturang med delikat och mycket känd buffé. Wadköping är också platsen där jag träffade min största kärlek och min fru som är densamma.
Till slut vill jag bara berätta om Slussen som ligger en bit nedanför Wadköping. Det är Örebros sluss och många båtar passerade där på sin väg mot Stockholm förr. Ännu passerar många båtar där på sin väg ut i Hjälmaren. Det är också en fin plats att fiska på och att vandra på sin väg ut till Oset nationalpark. Ett underbart område med mycket fågelliv och fågeltorn. Där finns också fina grillplatser och stilla och skyddade platser för meditation och kärleksmöten.
Mitt Örebro finns i mitt hjärta och jag blir starkt berörd av alla de platser jag beskrivit. Det finns många fler platser men inga som är så fyllda av harmoni och goda minnen som dessa.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s