Blogg 100 dag 43, Bokstaven R.

Idag skriver jag om ett komplex jag hade när jag växte upp. Det var också en av orsakerna till att jag fick springa hem efter skolan under flera år i mellanstadiet.

När jag började första klass uppmärksammade min lärare att jag läspade, dvs att jag inte kunde tala rent. Bokstaven S blev ”esch” och bokstaven R blev ”ejj”. Jag fick börja hos en talpedagog och träna på att tala rent. I början sa jag ” scholen skiner”, men efter ett år kunde jag glatt konstatera att solen skiner och att jag kunde uttala det rätt. Jag sprang stolt runt till alla och sa att solen skiner även om det var molnigt. Dom tyckte nog att jag var en smått korkad åttaåring. Men jag var lycklig.
Det var värre med bokstaven R. Jag gick hos en talpedagog från första till fjärde klass men jag sa fortfarande att ”jåttan springer när katten kommer” och menade att råttan sprang. Värst var julsångerna – ” jäven jaskar över jisen, jäven jaskar över jisen” med mera. De flesta smålog och skrattade och jag log ibland med. Men inom mig dog jag lite. Jag var en fjant. En som inte kunde prata rent. Det började bli jobbigt. 
När jag kom upp i högstadiet hade jag struntat i talpedagogen i flera år. När jag började igen fick jag beskedet att jag var tvungen att dra ut två tänder på var sida – fyra tänder – för att tungan skulle kunna rulla fritt och bilda bokstaven R. Men det var ingen garanti för att det skulle fungera ändå. Och då struntade jag i det. Mina vänner och de flickvänner jag hade struntade i att jag inte kunde säga R på rätt sätt, och dessutom hade jag lärt mig att säga orden så att bokstaven R halvt doldes i ordet så att mitt talfel nästan inte hördes. När jag sedan blev vuxen så tänkte jag inte så ofta på det. Men ännu finns det människor i min närhet som ler och härmar efter när jag säger ord med R i. Dom menar ofta inget illa men det svider lite i mitt hjärta ändå.
När min son kom hem en dag från skolan  i mellanstadiet sa han att de hade jobbat med bokstäver och hur de låter. Och så visade han hur han hade lärt sig att säga ett rullande starkt R. Då fick jag en klump i halsen och tårarna kom. Jag var enormt glad för hans skull och sa att han var jätteduktig. Och det kom från hjärtat.
Annonser

2 kommentarer på “Blogg 100 dag 43, Bokstaven R.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s