Blogg 100 dag 48, Att ha skyddsnät.

Att ha skyddsnät innebär inte bara att man faller mjukt om man hoppar fysiskt från hög höjd. Det kan också innebära att man blir mottagen mjukt och varsamt om man faller från hög höjd, mentalt och ekonomiskt. 

Men idag ska jag skriva om det mentala fallet.
Alla typer av förändringar som skrämmer – och rädsla kommer ofta av att man går in i något okänt – gör att man behöver någon typ av skyddsnät. Skyddsnät kan bestå av jobb och föreningar och proffessionella rådgivare. Och det kan också vara en vän man litar på och som man vet tar emot en om man faller och förlorar fotfästet. 
Att falla in i något okänt kan vara att man byter jobb eller flyttar eller lämnar en vän eller ett förhållande. Man går in i något som skrämmer och fruktan för det okända blir så stark att man känner sig helt utlämnad och övergiven åt sitt öde.
Ett bra skyddsnät gör att man vågar göra det som man annars skulle skjuta upp eller förtränga. Många som går in i väggen gör det för att de gått för länge och kämpat med något som de för länge sedan skulle ha gett upp och kastat sig ur. Om de hade haft ett bra skyddsnät skulle de kunnat undvika mycket av de smärtsamma processer som en mental utmattning alltid innebär.
Att ha ett bra skyddsnät innebär inte att man slipper smärtan som eller skräcken som förändringen innebär. Den finns alltid där. Men det innebär att man inte är ensam och att det finns någon där som tröstar och värmer och ger goda råd. Och det tar ofta udden av de långdragna processerna av grubblande och panikkänslorna av tvivel och ångest.
Ett skyddsnät finns nästan alltid där fast man inte ser det. Det finns alltid vänner som visar sin vänskap och omtanke när de ser att man behöver det. Men man måste visa det tydligt med kroppen eller med ord. 
Gör man det finns inga gränser för vad man vågar.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s