Blogg 100 dag 54, Att vara föreläsare.

Idag skriver jag om mina tankar om människor som föreläser. Människor som inspirerar och människor som upplyser. 

Tanken med att föreläsa är att genom att berätta om sin egen resa och sina egna erfarenheter och insikter, inspirera andra att våga och hitta vägar att börja och slutföra sin egen resa.
Tanken är mycket god och har hjälpt, och hjälper, många människor. Många föreläsare har detta som ett heltidsjobb och tjänar bra med pengar på detta. Välförtjänta pengar som dom – genom att på ett sätt som fångar och roar och lär sina lyssnare – får genom ofta höga priser på sina biljetter. 
Att vara kritisk är inte min mening. Men att rosa och risa betyder att man lyssnar och tänker och tar orden till sig. De som verkligen behöver en inspiratör och medmänniska som gått genom helvetet och kommit tillbaka..måste ges alla möjligheter att lyssna på den föreläsning som passar deras resa. Vi är alla olika och sitter på olika tåg mot olika horisonter. 
Ordet Inspiratör är det ett av de vackraste ord jag vet. Att inspirera andra måste kännas så fulländat och lyckat. Det måste och borde vara syftet med alla föreläsningar.
Vad man kallar sig kan vara viktigt. Livskonstnär, medmänniska eller att använda en titel som doktor, forskare eller författare eller många andra titlar.
Men det allra viktigaste är vad man säger. Att man är trovärdig, att människor känner igen sig och att man får människor att må bra. Ni vet, som en film som ger en skön känsla i kroppen långt efter filmen slutat. Om en föreläsare ger en skön känsla i kroppen långt efter att orden tystnat, då har det varit en lyckad föreläsning.
Ibland får publiken, lyssnarna, vara delaktig i föreläsningen. Man tar emot frågor och synpunkter från lyssnarna men behåller alltid kontrollen och fokus från lyssnarna. Man är ödmjuk och berättar sin historia utan att ge sken av att vara allsvetande. Ingen vet allt och de föreläsare som tror de vet bäst i allt är dåliga föreläsare och blir lätt genomskådade. 
Jag har varit på en del föreläsningar. Men gillar öppna gruppsamtal inom ett visst ämne bättre. Tyvärr är det också ofta så att priset på biljetten inte bestämmer kvalitén på föreläsningen. Gratis är underskattat men också sällsynt. Så ett visst pris får man nästan alltid räkna med.
De bästa föreläsarna är de som har ett öppet sinne och är lyhörda för gensvaret och kroppsspråket hos de som lyssnar. Dom finns. Jag vet många. Men jag vet också om många dyra föreläsare som ser pengar som strömmar in viktigare än om budskapet berör och förändrar.. 
Slutligen vill jag ge heder åt de föreläsare som ärligt och innerligt har som syfte med sin föreläsning att beröra och roa och få människor att våga sitta kvar på sitt tåg till slutet av resan. Dom har min beundran.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s