Blogg 100 dag 61, PTSD..Posttraumatiskt stressyndrom.

När känslan och och skräcken av upplevda händelser framkallar stark panikångest kort eller långt efter att händelserna inträffat.

Det kan betyda att någon lider av att i många år blivit misshandlad psykiskt och fysisk. Det kan betyda att man som spädbarn blivit slagen och utsatt för skrik och hot. Det kan betyda att tryggheten i en spjälsäng förvandlats till en livsfara när barnet faller ur sängen.

Det kan betyda att någon blivit jagad med kniv av någon av sina föräldrar och under många år levt under dödshot om de berättat. Hot om sin egen död men också hot om att vara skulden till en förälders död om de berättade vad som hänt.
Det kan också betyda att känslan och skräcken av de upplevelserna har stängts in och förnekats. Det kan betyda att den ursprungliga skräcken upplevs gång på gång på gång vid vissa upplevelser som väcker minnet av upplevelserna. Separation kan kännas som ett dödshot och skrik kan betyda hot om nära förestående misshandel. Det kan betyda ett självkänslan huggits sönder med kniv gång på gång på gång genom upprepade förtroendesvek och förlöjliganden och misstro mot den äkta känslan och dess eventuella utlopp.
Det kan betyda att vardagliga saker väcker känslominnen som väcker ångest som väcker skräcken för att dö. Det kan betyda att det är omöjligt att känna sig trygg och att fullständigt slappna av betyder att släppa fram det instängda som i sin tur är omöjligt för lämnas man, förlöjligas eller blir misshandlad psykisk eller fysiskt.
Det kan betyda att man inte ser något mål utan att fysiskt överleva. Det kan betyda att man inte vågar älska någon för att älska betyder att släppa taget och släpper man taget faller man och slår ihjäl sig. Det kan betyda att tycka synd om sig själv är strängt förbjudet för man kan inte tycka synd om någon som inte finns eller är värd en tanke.
Det kan betyda att flera av dom här sakerna har hänt under många år och att man själv som vuxen utsätter sig för flera av dom här sakerna självmant bara för att övertyga sig om att man existerar. För man är så osäker på sin egen existens så endast stark smärta gör att man förnimmer existensen. Rätten att leva bryter man mot dagligen och måste därför straffas genom att acceptera att utsättas för smärta. Gång på gång på gång.
PTST..Posttraumatiskt stressyndrom kan betyda allt det här. Rent teoretiskt.
Annonser

2 kommentarer på “Blogg 100 dag 61, PTSD..Posttraumatiskt stressyndrom.

  1. villacalifornia skriver:

    Ja, jag vet…
    Har Panikångest sedan 25 år och är handikappad av det och 75% pensionär pga det 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s