Blogg 100 dag 80, Året 1980 med skolavslutning och resa till Schweiz.

Idag är det inlägg nummer 80. Och varför inte skriva om det året, 1980.

1980 var året då jag slutade grundskolan. Jag gick ut i juni, och två veckor senare åkte jag på språkresa till Vevey i Schweiz. Det var en fantastisk upplevelse. Jag bodde hos en gammal dam i en by ovanför Vevey som heter Blonay. Damen berättade om sitt liv och hur hon hjälpt flyktingar under andra världskriget. Jag gick på lektioner tre timmar varje dag och lärde mig franska. Sen fick vi uppleva. Vi åkte till Montreux och såg på det berömda slottet, och också långt upp i bergen och solade i t-shirt i Schweiziska alperna. Vi fick också uppleva Marche folklorique som var en festival för lokala vinodlare. Man fick köpa ett vinglas och sedan smaka obegränsat på viner. Jag var 16 år och smakade. Och smakade och smakade. Det var gott kommer jag ihåg.
På Frankrikes nationaldag 14 juli åkte vi båt på Genevesjön – Lac Leman – till Frankrike och åt middag och firade Nationaldagen. Efter tre veckor kunde jag prata hyfsad franska och var många erfarenheter rikare.
På hösten gick jag arbetslös ett tag innan jag fick jobb på byggföretaget BPA som grovarbetare. Jag fick vara med och gräva ner fjärrvärme i Örebro. Jag hade sökt till två gymnasielinjer men inte kommit in. Det skulle dröja ett år innan jag kom in på Resturangskolan i Örebro.
Året 1980 var ett sorglöst år. Jag åkte moped till min kusin och runt där jag bodde. Jag hängde med kompisar som också hade mopeder och vi tävlade och jämförde hur mycket vi trimmat mopeden. Jag hade köpt en färdig trimsats från DBS cykel där jag sommarjobbat året innan. Min kusin var chef där vid den tiden och jag fick jobb genom honom.
Det var en tid innan alla reflektioner och innan alla måsten och allt ansvar. Det var en tid då jag log oftast och ännu oftare gick barfota när det började bli varmt. Jag var 16 år och mitt liv hade precis börjat på allvar.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s