Blogg 100 dag 94, Makt är ett fult ord.

Makt. Slut dina ögon och smaka på ordet. Makt. Vad betyder makt för dig? För mig så är ordet makt ett fult ord. Ett kraftord och ett ord som innebär att någon är förmer än någon annan. Att någon har mer makt än någon annan. 

Att ha makt över någon innebär för mig att någon dominerar över någon då styr över någon. När någon blir dominerad och styrd så blir den personen begränsad och hämmad. Rörelsefriheten begränsas eller stoppas helt. Någon är lägre stående än den som har makt. 
I bönen Fader vår finns bland annat orden ”Makten och härligheten” i slutet av bönen. För mig så är ordet makt aldrig förknippad med härlighet. För mig så är jämställdhet och solidaritet förknippad med härlighet. I dom situationer där ordet makt ofta används, så använder jag nästan uteslutande ordet Kraft istället. Någon har kraft att förändra och kraft att påverka och kraft att leva. Jag använder ordet Kraft för att vi alla har kraften inom oss. Vi är alla kungar och vi är alla gränslösa. Vi kan alla uträtta små och stora mirakel. Och helt utan makt. Helt utan att styra över andra och helt utan att dominera över andra. Kärleken är inte mäktig. Kärleken är kraftfull och gränslös och fri. Och kraften att älska finns inom oss alla.
Att vara maktlös är för mig ett enormt skällsord. För mig innebär maktlöshet att någon är totalt begränsad, handlingsförlamad och gnistan har slocknat. Jag använder ordet Kraftlös vilket också är förvillande för kraften finns alltid inom oss. Vi hittar den bara inte ibland. Vi kan dela med oss av kraft ibland, vi kan ge en lampa till någon som famlar i mörkret, vi kan ge kärlek till de som känner sig oälskade. Men ingen är helt maktlös.
Vi är fantastiska skapelser, inte bara kroppens komplicitet är unik. Vår förmåga att hitta kraften att förändra även i situationer som upplevs som hopplösa är helt unik. 
De av oss som glömmer det eller tappar bort sin kraft – påminn dom, gärna med en kram.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s