Blogg 100 dag 96, Mina unga vänner – de ensamma flyktingarna.

Jag jobbar med unga ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Jag trivs bra med det och det känns meningsfullt. Att vara meningsfull för någon, att betyda en skillnad för någon, är så viktigt. 
Alla som har det här jobbet har ett mycket ansvarsfullt jobb. Man träder in som en vuxen i en trasig ungdoms värld och försöker på sitt eget sätt – men efter givna rutiner och regler förstås – att få de man jobbar med att må bra och läka dom sår som alla flyktingar har. Man blir ofta mycket berörd, både av den enorma livskraft och glädjen och envisheten som de har, men också av att man upptäcker nya sidor hos sig själv. Alla reagerar olika när man möts av utsatta människor. Som anställd inom flyktingmottagningar och uppföljande arbete måste man vara proffessionell i sitt jobb – veta hur man ska göra i de situationer som oftast uppkommer – och också vara mycket medmänsklig. 
Att bli vän – men inte privat – med de man jobbar med är oundvikligt. Och det är också en nödvändighet. Det här jobbet innebär inte ett ansvarstagande bara när man är på jobbet. När man mötet ungdomarna i butiken eller i centrum så stannar man och pratar eller i alla fall hälsar glatt. Ungdomarna som kommer som flyktingar har alla de behov vi alla har, 24 timmar om dygnet. Inte bara när vi är på jobb.
Att jobba med flyktingar är underbart och nu har jag svårt att tänka mig något annat jobb. Många av ungdomarna kommer ihåg sin tid som ung flykting resten av livet. Och det är därför arbetet är så viktigt och roligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s